Rumah > Berita > Kandungan

Apa yang Harus Dibayar Perhatian Ketika Merancang Bilik Tua

Dec 19, 2019

Sekiranya terdapat orang tua yang tinggal di rumah, lebih banyak penyelidikan harus dilakukan sebelum dekorasi untuk meminimumkan potensi bahaya keselamatan rumah. Setiap butiran perlu diambil kira, termasuk ransel, kedudukan suis dan lembut dan keras sofa.


Aspek keselamatan

1. Pasang pegangan kalis air di dinding di sebelah bilik closestool dan bilik mandi untuk mengelakkan tergelincir dan memastikan keselamatan orang tua.

Sesetengah warga tua tidak mudah untuk mandi mandian, dan boleh menjimatkan tenaga dengan memasang kerusi di sepanjang dinding di kawasan pancuran mandian. Walau bagaimanapun, editor kecil Bai Yi menyarankan agar tidak menggunakan tab mandi. Di samping itu, bilik mandi perlu diingat untuk meletakkan pad anti slip. Dan apabila orang tua mandi, walaupun ada yang menemani dia, jangan menutup pintu bilik mandi dan tingkap dengan ketat. Jurang harus ditinggalkan untuk menjaga udara mengalir.

2. Apabila merancang bilik tua, cuba untuk mengurangkan halangan untuk orang tua berjalan. Kurangkan pelangkaan angular dan tidak perlu, supaya tidak menyakiti orang tua yang mempunyai kesulitan dalam kaki dan kaki.

3. Bilik tua perlu memberi perhatian kepada penggunaan bata tanpa slip untuk melindungi orang tua daripada tergelincir dan jatuh.

4. Pemegang pintu dan pemegang laci hendaklah menggunakan bentuk arka bulat dan tidak akan tercalar. Pintu bilik mandi, pintu tandas perlu dibuka ke luar. Sekiranya seseorang di dalam bilik itu pingsan dan jatuh ke tanah, membuka bahagian luar boleh menjimatkan banyak masa.

wardrobe lacquer melamine furniture full house soulution


Aspek reka bentuk

1. Warna bilik bilik lelaki tua harus menggunakan sistem warna lembut dan lembut. Warna mudah boleh membuat lelaki tua berasa lebih tenang dan selesa.

2. Cahaya di bilik lelaki tua itu tidak boleh menjadi redup, kerana penglihatan lelaki tua tidak begitu baik, jadi ia harus lebih lembut dan tidak terlalu mempesonakan.

3. Hiasan rumah lama tidak boleh terlalu banyak. Selain meningkatkan kesukaran membersihkan, lebih penting lagi, mudah membawa bahaya keselamatan yang berpotensi. Selain itu, editor kecil keluarga Baiyi mencadangkan perabot di bilik lelaki tua itu harus menentang dinding sejauh mungkin, dan lokasi tidak boleh diubah dengan kerap.

4. Pintu dan tingkap bilik orang tua mempunyai kesan penebat bunyi yang baik dan tidak terjejas oleh dunia luar, supaya mereka dapat lebih kondusif untuk tidur.

5. Dalam hiasan rumah atau rumah orang tua, beberapa perabot rendah harus dipilih sejauh mungkin untuk memudahkan orang tua mengambil sesuatu. Begitu juga, sofa tidak seharusnya terlalu lembut, jika tidak orang tua tidak akan dapat bangun.

Selain memasang lampu malam di bilik orang tua, lampu juga boleh dipasang di koridor dari bilik tidur ke tandas. Suis lampu di dalam tandas sebaiknya mempunyai fungsi penglihatan malam, atau pilih suis dengan kawalan cahaya dan fungsi kawalan bunyi untuk memudahkan penggunaan pada waktu malam.

Melamine Chipboard Wardrobe