Rumah > Berita > Kandungan

Apa Kaedah Paling Berkesan untuk Membersihkan Kabinet Dapur

Jan 25, 2021

Membersihkan kabinet selalu menjadi masalah, kerana selalu ada sudut mati di kabinet bersepadu, dan jika tidak ada kaedah yang baik untuk membersihkannya, itu akan mempengaruhi masa pakai kabinet. Oleh itu, sangat penting untuk menyediakan beberapa kaedah pembersihan yang lebih baik untuk kabinet. Jadi, bagaimana membersihkan kabinet dengan berkesan? Apakah langkah berjaga-jaga untuk penyelenggaraan kabinet? Di bawah ini, mari kita lihat bersama&# 39!

Membrane Finish Kitchen Cabinet


Cara membersihkan almari dengan paling berkesan

(1) Panel pintu kabinet

① Bahan pencuci larut tidak tersedia untuk panel pintu cat.

② Semua pelarut benzena dan pelarut resin tidak boleh digunakan sebagai pembersih panel pintu.

(2) bangkai kabinet

① Setiap kali anda membersihkan tangki air, ingatlah untuk membersihkan hujung leher paip di belakang kotak penapis, untuk mengelakkan pengumpulan minyak dari minyak dalam jangka masa yang lama.

② Jika noda minyak terkumpul di dalam paip sink untuk waktu yang lama dan sukar dibersihkan, cuba tuangkan sedikit pencuci dapur untuk menghilangkan noda minyak di singki, kemudian bilas dengan air panas dan kemudian dengan air sejuk.

(3) Bersihkan meja kabinet

① Kabinet yang terbuat dari batu buatan dan keluli tahan karat tidak boleh dibersihkan dengan pad penggosok keras, bebola keluli, agen kimia atau sikat keluli, tetapi harus disapu dengan tuala lembut, pad penggosok lembut dengan air atau pencerah, jika tidak, ia akan menyebabkan calar atau hakisan .

② Meja kabinet yang diperbuat daripada papan tahan api boleh dilap dengan pembersih rumah tangga, sikat nilon atau bola nilon, kemudian kain panas lembap dan akhirnya kain kering.

Pad Pad penggosok lembut harus digunakan untuk permukaan pelantar batu semula jadi, tetapi detergen toluena tidak boleh digunakan, jika tidak sukar untuk menghilangkan bintik-bintik putih. Semasa mengeluarkan kerak, jangan gunakan serbuk pembersih tandas berasid yang kuat, cairkan asid hidroklorik, dan lain-lain, jika tidak, ia akan merosakkan sayu dan membuatnya hilang kilau.

④ Ketukan atau hentaman harus dielakkan di atas meja seperti singki atau dapur gas, dan rendaman air dalam jangka panjang harus dielakkan di persimpangan dua meja.

handmade kitchen cabinets


Kaedah penyelenggaraan kabinet

(1) Penyelenggaraan kabinet secara keseluruhan

Panel dan meja kabinet harus dibersihkan mengikut bahan yang berbeza (batu kuarza, batu buatan, keluli tahan karat, papan tahan api, batu alam, kayu balak, dll.).

Cuba jangan meletakkan barang yang dicelup terus di atas meja. Bahan kimia ini mempunyai kesan hakisan tertentu pada permukaan umum. Contohnya, jika garam terdapat di atas meja keluli tahan karat, ia akan menyebabkan kakisan dan karat permukaan meja keluli tahan karat. Oleh itu, cubalah mengelakkan meletakkan minyak, garam dan cuka sos terus di atas meja. Sekiranya permukaan kabinet terbuat dari papan buatan, permukaannya harus dibersihkan pada waktunya untuk mengelakkan pembengkakan dan ubah bentuk yang disebabkan oleh penyusupan.

(2) Penyelenggaraan bahagian perkakasan kabinet

Semua bahagian perkakasan di kabinet harus dijaga bersih, dan tempat dengan noda air harus dikeringkan pada waktunya untuk mengelakkan karat. Engsel kabinet dan laci laci harus kerap diisi minyak agar pembukaan dan penutupan lancar. Sebaiknya jangan gantungkan apa-apa pada pemegang, terutamanya beberapa benda berat atau basah. Sekiranya pemegangnya longgar, anda boleh mengacaukan skru di bahagian belakang panel pintu dengan pemutar skru. Apabila panel pintu tidak teratur atau longgar, engselnya boleh disesuaikan. Kini engsel yang digunakan di pasaran umumnya boleh disesuaikan dalam tiga dimensi.

(3) Penyelenggaraan singki kabinet

Semasa menggosok kolam keluli tahan karat, elakkan menggosoknya dengan objek keras seperti bola keluli atau mengelapnya dengan bahan kimia. Lap saja dengan tuala atau kain lembut dengan sedikit air atau gunakan detergen neutral, jika tidak, ia akan menyebabkan calar di permukaan kolam, yang akan menyebabkan kakisan kolam.

Untuk bahan lain, anda boleh menggunakan sabun atau air sabun untuk membersihkan berminyak, agar tetap bersih. Sudah tentu, kita juga harus memperhatikan agar tidak menggosok dan membersihkan dengan barang-barang yang sukar dibersihkan. Setiap kali anda membersihkan sink, anda juga harus membersihkan hujung leher tiub di belakang kotak penapis. Sekiranya anda tidak membersihkannya untuk masa yang lama, minyak di dalamnya akan terkumpul, yang sukar dibersihkan dan membiakkan bakteria.

pvc kitchen cabinet design


Langkah berjaga-jaga untuk penyelenggaraan kabinet

(1) Penyelenggaraan panel pintu kayu veneer kayu solid atau pepejal, jangan dekat dengan sumber haba, sumber kuasa dan sumber air, dan hindari sinar matahari langsung. Secara amnya, pembersihan yang terbaik adalah mengelapnya dengan kain kulit basah. Sekiranya anda mesti menggunakan bahan pencuci, pilih produk pembersih ringan, kemudian lap dengan air jernih dan keringkan. Untuk mengelakkan retakan kering, anda boleh memilih untuk mengelap dengan lilin pembersih semasa penyelenggaraan. Walau bagaimanapun, produk yang mengandungi nitrat atau resin sintetik juga harus dielakkan, jika tidak, ia akan menyebabkan kerosakan pada peralatan dapur.

(2) Permukaan panel pintu harus dilindungi dari benda tajam dan kelembapan, dan tetes air tidak boleh jatuh pada panel pintu untuk waktu yang lama untuk mencegah merendam panel pintu; Bahan pembersih dan larutan sabun boleh digunakan untuk mengelap, dan ubat yang lebih nipis dan alkohol tidak boleh digunakan. Sesuatu dengan permen karet melekat pada panel pintu dan boleh dilap dengan lembut dengan lilin pemeliharaan dan pembersihan; Sekiranya perlu, gunakan sebilangan kecil alkohol (alkohol tidak boleh digunakan untuk panel pintu dengan cat) untuk mengelap panel pintu dengan kain katun atau tuala, dan jangan gunakan bebola keluli; Sangat dilarang bagi agen penghakis seperti asid pekat dan alkali untuk menghubungi panel pintu.

(3) Perhatikan apakah posisi penjepit lamina (atau pin rak) betul di rak kabinet. Cuba letakkan benda berat di kabinet bawah, sementara benda ringan, seperti tin perasa dan gelas, harus diletakkan di kabinet atas. Peralatan bersih harus dimasukkan setelah dibasuh kering.


Di atas adalah pengetahuan mengenai pembersihan dan penyelenggaraan dapur yang dijelaskan dalam artikel ini, dengan harapan dapat membantu semua orang.