Rumah > Berita > Kandungan

Apa itu Kabinet Dapur Melamine?

Aug 03, 2020

Gaya, kos dan kualiti adalah 3 perkara penting semasa anda membeli kabinet dapur. Di sini kami memperkenalkan kabinet dapur-melamin dapur yang paling popular, termasuk kebaikan dan keburukan'

Apa melamin&# 39?

Melamin mempunyai inti yang terbuat dari partikel kayu yang dimampatkan, yang ditutup dengan kertas dan kemasan resin yang dapat digunakan untuk pembuatan berbagai warna dan gaya. Lazimnya melamin digunakan dalam pembuatan kabinet atau bilik mandi, dapur atau bahagian rumah yang lain.

China Durable cabinet


Kelebihan:

1. Ketahanan

Kabinet ini sangat tahan lama, tahan terhadap pelbagai masalah umum yang berlaku di dapur, dari panas, noda dan kelembapan berlebihan. Melamin mampu menahan unsur luaran kerana lapisan luar yang sukar, yang juga sangat mudah dibersihkan.

2. Kepelbagaian

Sebagai bahan sintetik, melamin mampu dihasilkan dengan kemasan yang sangat luas. Ia boleh hadir dalam warna-warna padat, atau beberapa warna butiran kayu palsu.

Pelbagai pilihan yang ada memudahkan anda mencari kemasan yang sempurna untuk dapur anda.

3. Kemasan seragam

Melamin dapat memberikan kemasan yang konsisten, walaupun dalam urutan yang sama kerana dihasilkan dalam persekitaran yang terkawal. Manakala, butir kayu pepejal dapat berbeza dalam corak dan warna, bahkan dalam urutan yang sama.

4. Murah

Semasa membandingkan melamin dengan kabinet gaya kayu pepejal, melamin menawarkan pilihan yang lebih murah. Ini membawa kepada penjimatan dengan pengubahsuaian atau pemasangan anda, menjadikan anggaran anda kelihatan lebih besar.


Keburukan:

1. Berat

Walaupun berat kabinet mungkin bukan masalah awal, ia mungkin perlu menaikkan kurungan anda ke pemasangan yang lebih berat. Tanpa pendakap yang sesuai untuk digantung, kabinet akan jatuh, yang boleh mengakibatkan kerosakan yang lebih mahal.

2. Kerepek melamin

Walaupun lapisan resin di bahagian luar melamin tahan lama,&# 39 masih boleh dicincang. Sekiranya serpihan berlaku, ia akan mengeluarkan zarah kayu di intinya, yang boleh menjadi tidak menarik. Selain itu, jika cip kabinet, menghaluskannya menjadi mahal.

3. Lebih mencabar untuk dipasang

Kerana cara melamin dibuat, kabinet jenis ini menjadi lebih sukar dipasang, kerana mungkin tidak berfungsi dengan skru dan paku. Apabila digunakan dengan tidak betul, skru atau kuku boleh menyebabkan pecahan melamin. Sebab inilah, pemasangan profesional disarankan menggunakan melamin.

4.' rentan terhadap kerosakan air

Sekiranya air masuk ke inti partikel kayu dan menjadi tepu, integriti struktur keseluruhan kabinet dapat dikompromikan. Air menyerap ke dalam melamin lebih mudah dan cepat daripada dengan kayu padu, jadi anda harus ingat ini jika dipasang di sebelah sink.


Keputusan awak

Sekiranya anda pergi ke kedai kayu keras, atau kedai perabot untuk mencari set kabinet baru, anda harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan ini. Kabinet dapur melamin, seperti dengan pelbagai bahan lain, mempunyai titik baik dan buruk. Namun, ingatlah untuk tetap mengikut anggaran, cari kualiti dan pilihan anda.