Rumah > Berita > Kandungan

Apa itu Kabinet Dapur Melamine?

Jan 18, 2019

Apa itu Kabinet Dapur Melamine?


High End Melamine kitchen Cupboard

Kabinet dapur melamin dibuat dengan menutup haba substrat (kayu ditekan, papan gentian berketumpatan sederhana atau papan lapis) di antara kertas yang tepu dengan resin melamin yang disatukan secara termal. Melamin menyatu termal adalah gabungan melamin dan formaldehid yang disatukan secara kimia menjadi molekul yang lebih besar, dan ada yang mengatakan lebih selamat, molekul.

Melamin yang digunakan dalam kabinet dapur benar-benar disebut melamin terma gabungan, atau TFM.

China Wood Kitchen Cabinet

Anatomi kabinet dapur

Kerana melamin mengeras ketika dipanaskan, permukaan kabinet hiasan tahan calar, tahan warna dan sangat tahan lama.

TFM sebenarnya hanyalah permukaan di atas kayu ditekan, papan gentian berketumpatan sederhana (MDF), atau papan lapis. Kertas tepu TFM dapat dicetak dalam warna atau corak apa pun sebelum dilekatkan panas ke substrat.

Semua warna dan reka bentuk ini menjadikan kabinet dapur melamin sangat digemari oleh pereka dapur, perombak dan pemilik rumah yang cerdas.

cheap stylish kitchen cabinets

Kebaikan dan keburukan

Mengetahui melamin dalam kabinet bukanlah bahaya keselamatan, kebaikan dan keburukan lain mesti dipertimbangkan. Melamin tidak berpecah seperti kayu organik. Permukaan TFM mudah dibersihkan, yang tidak memerlukan lukisan atau pewarnaan. Ini memakai dengan baik, dengan sedikit tekanan semasa pembersihan.

Bahan yang digunakan dalam lemari dapur melamin boleh berasal dari hutan pertumbuhan lestari dan sisa kayu kitar semula. Kerana TFM adalah kertas permukaan yang dicetak, banyak pengguna lebih suka kabinet dapur melamin daripada kayu asli kerana butiran akhir (selalunya kurang diinginkan) tidak akan dapat dilihat. Kabinet TFM biasanya jauh lebih murah daripada kabinet kayu asli.

China Durable cabinet

Membaiki kabinet melamin

Melamin boleh pecah. Lapisan atas TFMnya boleh terkelupas atau pecah. Pada tahap tertentu, pembaikan mungkin diperlukan untuk melamin kabinet dapur. Untuk mengupas TFM, kawasan kecil dapat dilekatkan dengan sejumlah kecil gam yang dipilih untuk mengikat MDF atau substrat lain. Gunakan pelapik kapas untuk memaksa lem dengan lembut di bawah melamin yang mengelupas.

Untuk kawasan yang lebih besar yang terkelupas ke belakang, gunakan tiub kadbod untuk mengangkat dan menahan TFM dari substrat dengan lembut, kemudian gunakan banyak gam untuk menahan kuat. Untuk pembaikan kecil dan besar, letakkan kertas lilin di atas permukaan TFM dan jepit atau timbang.

Untuk kerepek dan pecahan yang lebih besar, isi rongga dengan pengisi kayu berwarna seperti, pasangkan kawasan setelah pengisi kering, dan sentuh dengan lapisan laminasi cat melamin. Pertimbangkan untuk menggunakan cat lateks enamel di atas primer.

Pemilik rumah yang ingin merombak kitchencan menjimatkan wang dengan menggunakan melamin yang agak murah untuk kabinet dapur, menyimpan dana lain untuk aksen yang kuat seperti meja kuarza atau kompor induksi.


Hangzhou Rebon Cabinets Co., Ltd.

TAMBAH:No. 99 Qingliu South Road, Jingjiang, Xiaoshan, Hangzhou, Zhejiang, China

TEL:+86-571-82193086

MB:+8613732255713

FAX:+86-571-82998655

E-mel:reboncabinets@chinarebon.com