Rumah > Berita > Kandungan

Panduan Bersih Rumah Keseluruhan: Membiarkan Pergi Selamat Dari Atrium Anda Ke Tempat Permulaan Anda

May 27, 2019

Sama ada susunan kertas kerja anda terus mengalir keluar dari permukaan ke permukaan, laci yang meleleh yang membuat pakaian berpakaian, atau mainan melimpah setiap kotak dan bin, kekacauan menyebabkan anda tertekan.

Petua dan cara

Walaupun anda boleh mengaplikasikan proses di atas untuk benar-benar ada ruang di dalam (atau di luar) rumah anda, setiap kawasan juga memberikan cabaran tersendiri apabila menyangkal. Petua-petua dan petua-petua khusus di bawah ini harus membantu.

Closets

Bagi kebanyakan daripada kita, apa yang bermula sebagai tempat untuk menyimpan pakaian, kasut, linen, dan perkakas rumah yang lain yang dianjurkan dan mudah di tangan telah menjadi tidak terurus dengan segala harta benda bernilai selama bertahun-tahun (atau bahkan dekad). Untuk memastikan kebersihan anda seefektif mungkin, anda mungkin perlu menyesuaikan storan almari anda. Dari penyimpan beg tangan dan gantungan barang kemas ke rak kasut dan tongkat tambahan untuk pakaian tergantung, sebuah almari yang direka untuk keperluan khusus anda boleh membantu anda menjaga perkara yang kemas. Anda boleh menyewa penganjur profesional untuk membantu anda atau pergi ke laluan DIY - terdapat banyak pilihan di luar gedung di kedai kotak besar.

Bilik mandi

Dengan produk kebersihan, rambut, dan kecantikan, serta kertas tandas tambahan dan bekalan pertolongan cemas, bahkan penyelesaian penyimpanan bilik mandi yang paling luas dapat diisi dengan cepat. Untuk memastikan kaunter anda jelas dan memaksimumkan barang-barang yang dapat anda pasangkan, cari cara untuk mengurangkan jumlah ruang penyimpanan yang diperlukan setiap item. Keluarkan produk dari bungkusan mereka, atau gabungkan pelbagai bekas produk yang sama. Sebaik sahaja anda melakukan ini, simpan perkara yang dianjurkan dengan hacks penyimpanan seperti menggunakan kotak kecil (seperti barang kemas atau cek anda masuk) di dalam laci anda. Untuk akses mudah ke barang-barang yang anda gunakan setiap hari tanpa kekacauan, bakul adalah penyelesaian yang menarik dan berfungsi.

Bilik tidur

Sebaik sahaja anda menurunkan bilik tidur anda, anda mungkin mendapati bahawa anda mengalami manfaat seperti tidur yang lebih baik. Untuk memastikan bilik anda tetap tempat yang tenang, pertimbangkan untuk menambah bakul, tong, atau beg di dalam almari anda di mana anda boleh meletakkan barang-barang yang anda tidak lagi inginkan, perlu, atau digunakan dengan serta-merta. Sekali seminggu, dermakan kandungannya.

Dapur

Menjadi teratur boleh (boleh dikatakan) menjimatkan lebih banyak masa dan tekanan di dapur daripada mana-mana bilik lain di rumah. Mengetahui dengan tepat di mana setiap perkakas, kuali, dan ramuan yang anda perlukan adalah setiap kali anda memerlukannya boleh menghidupkan memasak dan menyiapkan hidangan dari rumah untuk kegembiraan. Tumpukan pada penyelesaian storan kreatif yang menyimpan item di luar meja, seperti papan lekapan, laci jentik kaki, dan rak wain.

Jangan lupa menggunakan teknik yang sama yang anda gunakan di seluruh dapur untuk peti sejuk dan peti sejuk anda. Kosongkan mereka, bersihkan mereka, dan hapuskan apa-apa barang yang anda tidak berniat untuk makan sebelum mereka tamat (jika mereka belum lagi)!

Ruang tamu

Apabila ia datang ke pusat rumah, satu masalah biasa yang menyatakan tidak dapat dikalahkan adalah tali dan kabel yang hodoh. Walaupun mereka baik-baik saja, ada beberapa perkara yang kurang menarik daripada tali yang kelihatan. Campurkan mereka ke dalam hiasan anda dengan berjalan di sekitar pintu, memasukkannya ke dinding, atau menyembunyikannya dalam saluran yang dicat untuk dipadankan.

Bilik permainan

Bagi kanak-kanak, pelbagai adalah kunci. Untuk menjaga perkara yang kemas di ruang permainan, cuba putar mainan, buku, dan hiasan supaya hanya beberapa item sahaja yang keluar pada satu masa. Tukar mereka berdasarkan tema mingguan, seperti dinosaur atau anak patung bayi. Basuh perkara yang digunakan, dan simpan semuanya dalam tab plastik di dalam almari atau di bawah katil supaya mereka bersedia untuk putaran seterusnya.

Pejabat

Mewujudkan ruang pejabat yang menenangkan bermula dengan menganjurkan - dan meminimumkan - kertas. Hilangkan sampah, memfailkan barangan penting, dan cetak sahaja yang diperlukan. Tukar nota Post-it® yang tidak kemas untuk buku nota yang kemas untuk menjejaki tugasan anda. Sudah tentu, kekacauan juga boleh menjadi digital. Membersihkan desktop komputer anda dan mengatur fail digital sama pentingnya dengan produktiviti dan ketenangan fikiran anda. Anda juga boleh menetapkan screensaver anda kepada imej yang santai yang menyelaras dengan bilik atau foto keluarga baru-baru ini untuk estetik yang lebih menyenangkan.

Garaj

Seperti dengan almari, garasi berfungsi dengan lebih baik jika anda mempunyai jenis dan jumlah simpanan yang sepatutnya. Sebagai contoh, anda boleh menggantung basikal keluarga dari siling dan menyimpan alat-alat kebun di cangkuk di sepanjang dinding. Jika anda menghabiskan banyak masa dalam kerajinan, bangunan, atau hobi garaj anda, sistem penyimpanan tersuai yang dirancang oleh seorang profesional boleh membantu memaksimumkan ruang dengan penyimpanan overhed, kabinet dinding, meja kerja, dan juga jenis lantai yang tepat.

Attic

Tidak seperti kawasan lain rumah anda, loteng anda boleh berbahaya untuk membersihkan, terutamanya jika ia sangat berantakan. Habuk dan zarah penebat boleh menimbulkan kebimbangan kesihatan, dan membawa item ke atas dan ke bawah tangga tarik turun tidak begitu mudah. Sentiasa pakai alat perlindungan, seperti topeng muka, dan jangan ambil tugas ini bersendirian. Sebaik sahaja anda mempunyai segalanya, pertimbangkan untuk menyewa pembersih loteng profesional untuk menyiapkan ruang semasa anda membersihkan dan menyusun kandungannya.

Ruang bawah tanah

Ruang bawah tanah boleh berfungsi sebagai bilik permainan, gim rumah, bilik hobi, atau sebilangan ruang yang benar-benar berguna. Malangnya, ia lazimnya penuh sesak, baik, segala-galanya. Untuk memaksimumkan ruang simpanan di loteng atau ruang bawah tanah anda, pertimbangkan untuk melepaskan barang-barang yang anda tahan hanya jika anda memerlukannya satu hari. Jika item boleh diperoleh secara murah di kedai terpakai atau, lebih baik, dipinjam apabila anda memerlukannya, biarkan ia pergi.