Rumah > Berita > Kandungan

Reka Bentuk Dapur Kecil: Optimumkan Ruang Anda - Bahagian 2

May 10, 2019


Mewujudkan reka bentuk dapur kecil yang cekap dan cantik sering merupakan susunan yang tinggi yang memerlukan kedua-dua keperluan dan kehendak teras semasa berhadapan dengan beberapa sekatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa prinsip asas yang, apabila diterapkan, boleh membantu mengubah reka bentuk dapur kecil anda menjadi karya yang benar-benar menyeronokkan dan mudah didiami.

Bahagian 1 dari jawatan ini meliputi reka bentuk dapur kecil reka bentuk terbaik dari segi tata letak, penggunaan ruang lantai, dan permukaan kerja. Kami kini melihat petua berguna untuk penyimpanan, perkakas dan penampilan dan rasa keseluruhan dapur.

MELAKUKAN KREATIF DENGAN PENYIMPANAN

Kadang-kadang ruang yang anda gunakan untuk reka bentuk dapur kecil anda tidak membenarkan anda membuat perubahan susun atur radikal. Tidak mengapa; semuanya tidak hilang. Masih ada cara untuk membuat storan dapur anda lebih cekap.

-Masukkan sama ada pantri ATAU cetek yang terintegrasi ke dalam dinding yang sedia ada (apa yang anda pilih bergantung pada apa yang perlu anda simpan).

-Tambah tiang dengan rak tarik keluar penuh untuk mengisi jurang sempit di unit dinding.

-Gunakan tetingkap, dinding, dan bahagian backsplash sebagai kawasan simpanan khusus dengan bantuan aksesori praktikal.

Lazy susan wood grain melamine kitchen cabinet

-Jika anda tidak keberatan kemungkinan kelebihan visual, lekapkan kabinet dinding ke siling. Jika kabinet yang sangat tinggi mengganggu anda, kemudian gunakan kabinet dasar yang lebih dalam. Ini adalah trend Eropah popular yang membolehkan anda mendapatkan lebih banyak ruang simpanan dalam reka bentuk dapur kecil di mana anda mempunyai lebar yang terhad untuk bekerja dengan. Kabinet dasar yang lebih dalam datang dengan keranjang tarik-keluar yang praktis, jangan menghalang ruang lantai anda terlalu banyak dan membantu anda mengelakkan terlalu banyak barisan penglihatan anda dengan terlalu banyak kabinet atas (yang dapat membuat ruangan merasa lebih kecil daripada itu).

- Letakkan kabinet yang sempit dan dalam ke dalam yang lebar, cetek dengan mengubah pembukaan pintu dari bahagian depan ke sisi (dalam kes unit yang diletakkan di penghujung kabinet kabinet).

-Mengingat bahawa kabinet tanpa bingkai boleh membantu anda mendapatkan beberapa inci ruang penyimpanan yang berharga berbanding dengan kabinet berbingkai.

-Gunakan lazy-susans dan rak tarik keluar penuh untuk kabinet sudut.

corner systerm

-Ketuk tembok untuk menyertai dapur dengan kawasan ruang tamu dan memperluaskan jejak dapur anda, supaya anda boleh meletakkan unit simpanan tambahan (atau bar / sistem sejuk sejuk) di mana-mana di antara kedua-dua kawasan.

-Mengambil kesempatan untuk menghilangkan kekacauan yang tidak perlu !!

MEMILIH DAN MELAKUKAN APLIKASI KANAN

Ramai orang berfikir mereka perlu berkompromi dengan peralatan untuk dapat menyesuaikan semuanya ke dalam reka bentuk dapur kecil mereka. Nah, tidak selagi anda memahami dua perkara:

1.smaller tidak semestinya bermakna kurang berfungsi, dan

2. penempatan adalah kunci!

Inilah garis panduan penting kami:

-Menggunakan peralatan bersaiz penuh dengan berkualiti tinggi, yang lebih kecil yang mendapat pekerjaan tanpa mengambil ruang yang berlebihan.

-Memahami ide peralatan tunggal dan merangkul perkakas gabungan, seperti ketuhar gelombang mikro / ketuhar atau ketuhar gelombang mikro (nota: untuk pilihan kedua, pertimbangkan ketinggian pengguna dapur utama).

-Untuk menggunakan cooktops induksi bukan gas elektrik kerana mereka boleh dengan mudah menggandakan ruang counter apabila tidak digunakan.

-Menghitung sistem pengudaraan tersembunyi dan sistem pengudaraan downdraft yang kurang obtrusif daripada hud yang "biasa".

-Jika anda mempunyai satu atau lebih peralatan yang anda tidak kerap digunakan, letakkannya dari pusat fungsional dapur (namun masih cukup praktikal).

-Separaskan peti sejuk dan peti sejuk.

-Kami sangat berhati-hati dengan penempatan peti sejuk anda. Ia mungkin unit dapur yang paling besar (dan yang penting), jadi ia boleh mengambil banyak ruang. Peti sejuk yang disatukan ke unit dinding sentiasa lebih berfungsi kerana mereka boleh membuat dapur kelihatan kurang berantakan.

MENGGUNAKAN TRIK VISUAL UNTUK MEMBUAT KEBENARAN KITCHEN BIGGER

Terdapat beberapa elemen estetik yang boleh memberikan reka bentuk dapur kecil anda ilusi ruang.

- Seperti yang disebutkan dalam Bahagian 1 jawatan ini, elakkan susun atur bentuk U yang sepenuhnya meliputi tiga dinding dengan kabinet dan peralatan. Tata letak U-bentuk boleh berfungsi dengan lebih baik hanya jika dinding pusat mempunyai tingkap yang menyediakan beberapa bantuan visual sementara membolehkan anda meletakkan kabinet dasar, kawasan countertop dan tenggelam sepanjang sisi itu.

-Gunakan palet warna cahaya di seluruh dapur. Lakuer putih atau kayu ringan adalah pilihan terbaik, yang boleh dicampur dengan beberapa pintu kabinet kaca yang kabur atau jelas.

comercial melamine MFC kitchen cabinet wholesale

- Jangan mengisi dinding anda dengan kabinet atas yang sampai ke siling. Ini amat berguna jika anda menggunakan palet warna yang lebih gelap. Ganti beberapa kabinet atas dengan beberapa sistem rak terbuka atau kabinet dasar yang lebih mendalam yang membebaskan barisan penglihatan anda.

-Gunakan jubin besar untuk lantai dan backsplash: berbanding dengan jubin kecil, mereka akan membuat ruang merasa lebih besar.

-Buat reka bentuk yang meningkatkan mendatar sebagai bertentangan dengan garis menegak. Garis menegak adalah "lebih berat" mencari dan membuat untuk rasa kurang teratur secara keseluruhan.

-Jika anda tidak dapat membuang seluruh dinding untuk membuka ruang ke ruang tamu, pertimbangkan untuk mengukir pembukaan "tetingkap" di dinding. Anda boleh memuatkan bar sarapan di dalamnya dan mewujudkan hubungan antara kedua-dua bilik. Masak tidak akan terisolasi dan anda akan mempunyai susun atur yang kondusif untuk sosialisasi dan menghiburkan.

- Jangan lupa pencahayaan yang betul. Cahaya semulajadi dari tingkap sentiasa menjadi penyelesaian terbaik tetapi, walaupun anda tidak mempunyai kemewahan itu, anda boleh mempunyai reka bentuk dapur kecil yang terang dan terang terima kasih kepada kombinasi tugas dan suasana yang tepat. Semakin ringan bilik, semakin besar rasa itu.