Rumah > Berita > Kandungan

Tips Mudah Membuat Dapur Kecil Anda kelihatan lebih besar

Aug 21, 2019

Tiada apa yang perlu dibimbangkan jika anda tidak mempunyai dapur yang besar. Dapur kecil mempunyai kelebihan tersendiri. Mereka lebih selesa, dan mudah untuk mencari sesuatu di sana. Walau bagaimanapun, dengan beberapa idea yang hebat, anda boleh membuat dapur anda kelihatan dan terasa besar. Skim warna, reka bentuk, peralatan yang ramping, kabinet cetek dan lain-lain membantu membuat dapur kelihatan lebih besar.


Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda membuat dapur anda kelihatan lebih besar.

China Laminate Kitchen HM1007 H18907

1. Corak untuk membuat dapur kelihatan lebih besar: Dinding dan lantai bercorak cenderung menambah kekacauan visual dan ini selalu membuat dapur kelihatan lebih kecil tetapi sebaliknya, terdapat beberapa corak yang menjadikan dapur kelihatan lebih besar juga. Corak seperti berlian atau chevron membuat garis pepenjuru yang cenderung menarik mata dari satu hujung ke yang lain menjadikan dapur kelihatan lebih besar. Warna kontras yang rendah juga mewujudkan suasana di mana dapur merasa lebih besar. Sekiranya anda mempunyai dapur kecil, pertimbangkan untuk menggabungkan pola ini untuk mewujudkan rasa yang lebih besar untuk dapur.


2. Menghapuskan kekacauan: Kitar semula yang penuh sesak di dapur boleh menjadi luar biasa dan boleh menyebabkan kekejangan. Untuk membuat dapur merasa besar, bersihkan countertop, puncak kabinet dan cuba pas seperti yang anda boleh di rak kabinet. Pastikan meja dapur tidak penuh sesak dengan alat memasak, kabinet dan koleksi lain. Satu juga boleh memilih dapur gaya minimalis dengan pintu panel rata dan anggun.


3. Tambah pintu kaca kepada kabinet: Pintu kaca di kabinet menambah penampilan yang lebih ringan dan membantu membuat dapur kelihatan lebih besar. Pintu kaca bermanfaat kerana ia membolehkan mata kita melihat melalui kabinet kanan ke belakang. Pastikan anda tidak mempunyai exteriors yang sangat besar kerana ia akan mengalahkan tujuan menjadikan dapur kelihatan lebih besar.


4. Menggunakan peralatan yang ramping: Pertumbuhan teknologi telah menyebabkan penciptaan beberapa peralatan kecekapan tinggi yang menyediakan pengguna dengan ciri-ciri yang diperlukan dalam peralatan yang lebih besar. Peralatan yang enak dan kecil membantu dalam mewujudkan lebih banyak ruang di dapur yang lebih kecil.


5. Bahan berkilat dan pencahayaan yang mencukupi: Bahan reflektif membantu dalam menguatkan pencahayaan semulajadi dan tiruan di dapur. Penguatan ini membantu dalam membuat dapur kecil kelihatan lebih besar. Jubin seramik, countertop marmar, dan keluli tahan karat adalah beberapa bahan seperti yang membantu dalam menyediakan bukan sahaja pencahayaan yang mencukupi tetapi selalu memberikan rasa yang lebih besar di dapur. Lampu loket, di bawah lampu kabinet dan lain-lain adalah beberapa yang membantu memberikan suasana yang baik dan juga berguna semasa memasak.


6. Penggunaan lampu semulajadi: Lampu semulajadi adalah sama pentingnya dengan pencahayaan buatan dan pencahayaan semula jadi yang diketahui membesarkan ruang. Sangat penting bahawa dapur anda mempunyai tingkap yang ditempatkan untuk memaksimumkan kemasukan cahaya. Bukan sahaja tingkap menyediakan pencahayaan siang yang baik tetapi juga membantu dalam menyediakan ventilasi yang mencukupi.


Ini teknik mudah akan membantu anda dalam proses membuat dapur anda kelihatan lebih besar. Jika anda mencari reka bentuk yang lebih baru atau ingin mengubah dapur anda, berhubung dengan peniaga dapur modular yang terbaik di bandar.