Rumah > Berita > Kandungan

MDF VS Wood: Mengapa MDF menjadi begitu popular untuk pintu kabinet

Jul 08, 2019

MDF VS Wood: Mengapa MDF menjadi begitu popular untuk pintu kabinet


high-end-elegant-kitchen-ca


Kayu pepejal jelas pemenangnya di sini, bukan? Ini adalah persepsi yang paling umum ketika membandingkan antara kayu dan MDF. Kayu dilihat sebagai bahan yang kuat dan kukuh ini sementara MDF sering dilihat sebagai alternatif yang lemah dan murah. Yang benar adalah, kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan untuk merombak dapur. Walaupun kepercayaan ramai, kayu tidak selalu menjadi pilihan utama; dalam beberapa keadaan MDF mungkin menjadi bahan yang lebih baik.


Bagi pemilik rumah yang sedang membina atau melakukan pengubahsuaian rumah, mengetahui perbezaan antara dua bahan dan ciri masing-masing adalah mustahak. Di bawah ini, kami mengkaji MDF dan kayu padu, mencatat kebaikan dan keburukan masing-masing dan penggunaan terbaik untuk setiap bahan.


Kayu PepejalKayu pepejal telah menjadi bahan utama perabot selama ribuan tahun. Untuk tujuan definisi, kayu padu merujuk kepada kayu semula jadi sementara istilah 'kayu rekayasa' merujuk kepada jenis bahan berasaskan kayu lain seperti MDF. Walaupun kayu pepejal hanya terdiri dari kayu, kayu rekayasa adalah campuran kayu asli, venir, serat, resin dan pelekat.


Kelebihan Kayu Padu

Kekuatan dan ketahanan - Kayu pepejal sangat kuat dan kukuh.

Estetika - Dari segi penampilan, kayu padu tidak ada tandingannya dalam kecantikan.

Penyesuaian - apabila menggunakan kayu padu, perabot dapat disesuaikan dengan pelbagai cara termasuk bentuk, kemasan dan warna.

Nilai - perabot yang terbuat dari kayu padat cenderung lebih bernilai daripada yang dibuat dari kayu rekayasa, walaupun dalam beberapa kes perabot MDF cukup mahal.

Pelbagai - terdapat banyak jenis kayu, masing-masing berbeza dari segi kekuatan, kos dan rupa.

China Home Furniture Wardrobe


Kekurangan Kayu Padu

Kerosakan kelembapan - dalam keadaan yang belum selesai, kayu tidak kalis air.

Melengkung dan retak - kayu cenderung mengembang dan berkontraksi dengan perubahan suhu dan kelembapan.

Kutu serangga - Kayu padat lebih rentan terhadap serangan hama daripada kayu rekayasa.

Nordic Bathroom Cabinet suppliers

MDF
Bagi orang yang lebih suka alternatif yang lebih murah daripada kayu pepejal, terdapat MDF. Apa itu kayu MDF?

MDF adalah singkatan untuk jenis kayu rekayasa. Nama penuh ialah Medium-Density Fiberboard. MDF terdiri daripada panel nipis yang terbuat dari serat kayu, resin dan lilin. Apabila menggunakan kayu yang direkayasa, MDF sering dianggap sebagai tingkat di atas papan lapis. Ia lebih padat, lebih kuat dan tahan lama. Atas sebab-sebab ini, ia mempunyai sebilangan besar aplikasi seperti kayu padu.

Banyak pemilik rumah cenderung memandang rendah MDF dengan persepsi bahawa ia berprestasi buruk ketika diukur dengan kayu padu. Tetapi seperti yang kita sebutkan pada awalnya kayu solid dan MDF mempunyai nilai baik dan buruk. Terdapat situasi di mana MDF adalah pilihan terbaik.

Sebelum kita menjelaskan kebaikan dan keburukan MDF, perlu diketahui bahawa terdapat pelbagai jenis kayu rekayasa ini. Mereka berbeza mengikut ketumpatan, ukuran, jenis gam, kandungan lembapan, spesies kayu dan ketebalannya. Semakin tebal dan padat papan MDF, harganya lebih mahal.


Mengapa Memilih MDF?

Di rumah, MDF kebanyakannya digunakan untuk membina pintu kabinet. Sebenarnya, kabinet kayu pepejal akan memilih pintu MDF. Terdapat beberapa sebab untuk ini.


MDF tidak melengkung atau retak. MDF, seperti kayu, mengembang dan menguncup apabila terdapat turun naik suhu dan kelembapan. Tetapi tidak seperti Wood, MDF tidak melengkung. Ini kerana papan, berkat strukturnya, bergerak sebagai satu unit. Walaupun dengan perubahan kelembapan dan suhu yang melampau, anda tidak perlu risau akan kerosakan pada pintu kabinet.

● MDF dibuat dari zarah-zarah yang sangat halus yang bermaksud bahawa ia tidak mempunyai butiran yang ketara.

● Lebih mudah untuk disesuaikan. Pintu kabinet terdapat dalam pelbagai gaya. Terdapat pintu kabinet gaya pengocok, pintu panel rata, pintu sisipan, pintu tinggi dan banyak lagi.

● Beberapa papan mempunyai ketahanan air yang lebih baik.

● Terdapat dalam saiz yang lebih besar daripada kayu padu.

● Akhirnya, MDF sering lebih murah daripada kayu padu tetapi masih kuat dan tahan lama dengan penyelenggaraan yang betul.

Kelemahannya, MDF mudah tergores dan tidak dapat diperbaiki selepas ini. Ini tidak seperti kayu yang dapat diampelas untuk menghilangkan kerosakan di permukaan. Selain itu, MDF tidak berfungsi dengan baik apabila terkena panas yang melampau kerana bahan terasnya boleh rosak. Inilah sebabnya mengapa MDF bukan bahan yang baik untuk perabot luaran.

High End Melamine kitchen Cupboard