Rumah > Berita > Kandungan

Little Kitchen, Big City: Pembaikan Clutter Untuk Ruang Kecil, Seram

Jun 26, 2019

Dapur bandar kecil boleh merasa kacau selepas projek memasak yang paling asas, organisasi yang begitu besar adalah kunci.

Berikut adalah beberapa hacks yang berguna untuk cabaran dapur kecil setiap hari yang dihadapi oleh penduduk bandar besar.

samll kitchen cabinet

Buat Simpanan Kawan Anda

Jika anda ingin mencari penyelesaian penyimpanan yang paling sesuai dengan ruang terhad anda, anda akan benar-benar berfikir tentang bagaimana dapur anda dibentuk sebelum anda membeli. Penyelesaian penyimpanan yang betul, dari cubby dinding yang memeluk ke bakul bersarang, boleh membuat semua perbezaan.

Adakah anda mempunyai kabinet tinggi dan sempit? Cari bekas bertumpuk yang memaksimumkan ketinggian itu. Sesetengah produk akan membolehkan anda membuat unit rak tersuai yang lebih kecil dalam kabinet sedia ada atau menyesuaikan tong penyimpanan kepada keperluan anda.

Adakah anda mempunyai laci dalam tetapi mempunyai masa yang sukar untuk membuat sebahagian besar ruang ke arah belakang? Dapatkan pilihan penyusun laci, seperti kotak terbuka, yang membolehkan anda memasukkan barang-barang kurang digunakan lagi. Dan gunakan bahagian depan untuk menyusun barang-barang yang berada dalam giliran yang kerap.

Beberapa dapur mempunyai storan yang sangat terhad. Jika itu keadaan anda, anda akan mahu melabur dalam sistem yang sesuai dengan sempurna ke dalam kawasan simpanan anda yang ada. Ini sering memaparkan komponen saling berkaitan, untuk membantu anda mengeksploitasi setiap inci ruang.


Gunakan Penyelesaian Teknikal Di mana Anda Boleh

Adakah kaunter dapur anda berehat untuk setiap kertas di rumah anda?

Untuk melepaskan kitaran tumpukan kertas, beralih ke perbankan tanpa kertas dan bayar bayaran, dan minta versi mel e-mel, seperti buletin kolej atau risalah dari bukan keuntungan. Beberapa organisasi, termasuk Pilihan Katalog bukan keuntungan, mungkin membantu anda mengurangkan atau menghapuskan surat sampah.

Ya, ia akan mengambil sedikit masa pada awalnya. Tetapi setelah langkah-langkah ini untuk menghilangkan sisa kertas boleh menyebabkan kekacauan yang lebih sedikit setelah hanya beberapa minggu.

Anda juga boleh memulakan dasar kitar semula yang ketat untuk apa-apa barang kertas yang membuat jalan ke dapur yang semakin kemas.

Simpan nota, senarai dan kalendar dalam telefon pintar atau tablet anda, dan bukannya dalam hard copy. Dan lihat sekeliling ruang anda dengan mata kepada penukar teknologi lain yang mungkin. Contohnya, simpan hanya buku masakan yang anda suka, dan gunakan peranti anda untuk mencari petua dan resipi praktikal.


Pergi DIY Di Dapur Anda

Dengan kepintaran yang sedikit, bahan yang betul dan beberapa alat mudah, anda boleh memanfaatkan ruang yang kecil.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan bahan yang mudah dicari - engsel, panjang rantai dan kayu - untuk membuat jadual lipat ke bawah. Atau pasang papan pegangan di dinding anda untuk membuka pelbagai pilihan penyimpanan gantung yang cemerlang.

Jika anda tidak begitu berguna, banyak pusat pembaikan rumah menjual kabinet yang mudah dipasang dan lekapan ruang yang disesuaikan dengan dapur yang lebih kecil dan ruang yang canggung.

Mengurus Perkara Kecil Kanan

Jika anda berfikir tentang semua tugas-tugas dapur kecil yang anda padamkan - plat kotor yang ditinggalkan di kaunter, klip cawan rawak di dalam mangkuk buah - anda akan melihat bahawa perkara benar-benar boleh menambah.

Tetapi jangan stress - pastikan anda menghilangkan keadaan terkecil secepat mungkin. Melakukannya tidak boleh membawa anda lebih daripada beberapa minit, puncak, dan ia akan membayar dalam kekacauan kurang dan ketenangan fikiran.

Mengurus sumber-sumber gangguan kecil menjadikannya lebih masuk akal di dapur kecil, di mana satu item di luar tempat dapat mempunyai pengaruh yang membuatnya tidak akan berada di ruang yang lebih besar.


Kosongkan Surface Pristine Single

Berikut adalah satu lagi yang cepat, sesuatu yang boleh anda lakukan dalam masa beberapa minit sahaja. Tetapi ia membuat perbezaan yang nyata.

Perhatikan dapur anda dan kenalpasti satu atau dua permukaan rata yang lebih besar. Kemudian jelas segala-galanya dari kawasan yang anda kenal pasti, menyemai benda-benda berguna di mana mereka berada dan kitar semula atau melepaskan apa sahaja yang anda tidak perlukan.

Sekarang, beri ruang yang baru dibersihkan dengan sapu atau kain lap.


Itu sahaja. Sudah selesai!

Ruang terbuka menarik mata kita, supaya satu permukaan yang berkilauan dan bersih dapat membuat seluruh dapur anda merasa lebih luas dan tenang - tidak kira betapa kecilnya itu.


Dan sekarang, nikmatilah

Dapur yang tenang - walaupun kecil - akan membawa keseronokan yang tulen ke dalam hidup anda. Dan menguruskan cabaran ruang terhad anda tidak akan mengambil banyak usaha jika anda melakukan perkara yang betul. Beberapa strategi bijak dan sedikit perhatian harian dapat mengubah hati rumah anda menjadi tempat yang tenang dan rapi.