Rumah > Berita > Kandungan

Cara Merancang Tata Letak Dapur Perfect

Dec 04, 2019


kitchen work triangle

Apakah segi tiga kerja dapur?

Segitiga kerja dapur adalah konsep berusia 90 tahun yang menentukan penempatan tenggelam, tempat memasak, dan peti sejuk. Mengikut teori, apabila ketiga-tiga unsur ini hampir (tetapi tidak terlalu dekat) bersama-sama, dapur akan mudah digunakan, dan tukang masak tidak perlu mengambil banyak langkah yang sia-sia. Ini mengenai konsep reka bentuk dalaman yang terkenal dan diuji semasa mereka datang. Tetapi apakah segi tiga kerja dapur masih relevan hari ini?

Bagaimana untuk merancang segitiga kerja dapur yang sempurna?

Berikut adalah peraturan khusus yang menentukan segi tiga kerja yang betul.

  • Tiga elemen (cooktop, tenggelam, dan peti sejuk) mesti dibentangkan dalam corak segi tiga, antara 4 kaki dan 9 kaki.

  • Panjang keseluruhan semua tiga sisi segitiga khayalan ini mestilah tidak kurang dari 13 kaki tetapi tidak lebih daripada 26 kaki.

  • Kabinet, pulau, meja, dan halangan ketinggian separa yang lain tidak boleh melekat pada segitiga lebih dari 12 inci.

  • Rintangan ketinggian penuh, seperti kabinet dari lantai ke siling, tidak boleh mengganggu segitiga sama sekali.

  • Anda harus mengelakkan aliran lalu lintas melalui segitiga.

Banyak susun atur dapur yang sesuai dengan konsep segitiga kerja

Walaupun susun atur yang paling ketara kerja adalah dapur berbentuk U tradisional, banyak susun atur lain boleh berfungsi. Sebagai contoh, sebuah dapur konsep yang besar dan terbuka dengan sebuah pulau masih boleh mengekalkan kedudukan teras segi tiga utama tiga elemen utama. Walaupun dapur dapur yang berfungsi sebagai jalan masuk di rumah anda melanggar peraturan aliran lalu lintas, sebuah kapal api yang ditutup pada satu hujung boleh menjadi contoh sempurna segitiga kerja. Dapur berbentuk L dengan baik boleh menampung konsep segitiga juga.

Manfaat segitiga kerja dapur

Walaupun konsep segi tiga kerja dapur kini berabad-abad lamanya, rayuannya hidup. Bagi tukang masak, mempunyai tiga elemen dapur yang paling penting tidak lebih dari beberapa langkah jauhnya sesuka hati. Susun atur konsep ini menentukan cenderung membawa kepada ruang balas yang betul di sekeliling sink dan peralatan utama. Jika anda pernah bekerja di dapur di mana peti sejuk diletakkan betul-betul di atas sink, anda akan tahu betapa terasa ruang kaunter yang memisahkan kedua-dua itu diperlukan. Dari perspektif keselamatan, penting untuk tidak mempunyai kabinet atau pulau yang menyekat jalan masak dari satu kawasan ke kawasan lain. Mengurangkan trafik kaki melalui ruang kerja tukang masak juga meningkatkan produktiviti dan kemudahan.