Rumah > Berita > Kandungan

Cara Membersihkan Perkakasan Kabinet Dapur

Nov 06, 2020

Perkakasan dapur adalah barang perabot penting di dapur moden. Untuk membuat kabinet, perlu menggunakan semua jenis perkakasan. Semasa penggunaan kabinet, perlu dilakukan penyelenggaraan harian pada perkakasan.

Perkakasan kabinet anda mendapat perhatian sama seperti rumah anda yang lain. Ketahui cara membersihkan perkakasan kabinet dengan senarai berguna ini.

pvc kitchen cabinet design

1. Mengendalikan Penyelenggaraan

Terdapat banyak jenis bahan pegangan, seperti kayu, keluli tahan karat, aloi zink, besi, aloi aluminium, dan lain-lain, dan beberapa kristal plastik. Oleh kerana pemegangnya sering ditarik, senang dilonggarkan dalam jangka masa yang lama. Periksa sesak skru secara berkala atau gantinya. Berhati-hatilah untuk tidak meletakkan tuala basah pada pemegang, pegangan kayu mudah basah, dan cat besi atau tembaga mudah berkarat.

2. Penyelenggaraan Kick Toe

Penyelenggaraan papan kayu harus memberi perhatian agar kawasan kabinet tetap kering untuk mengelakkan kerosakan pada persekitaran basah, dan selalu menggunakan perencat parafin atau menggunakan agen kalis air untuk penyelenggaraan. Plat tendangan logam harus mengelakkan benda tajam tergores.

3. Penyelenggaraan Slide Rail

Sekiranya engsel adalah jantung kabinet, maka Slaid Rail adalah ginjal. Laci boleh didorong dan ditarik dengan bebas dan lancar bergantung pada sokongan rel slaid. Tambahkan minyak pelincir secara berkala dan keringkan dengan kain lembut kering; Periksa sama ada terdapat zarah halus di slideway dan bersihkannya tepat pada waktunya untuk mengelakkan kerosakan pada slideway.

4. Penyelenggaraan Engsel

Engsel adalah salah satu komponen perkakasan yang diperlukan untuk gabungan kabinet dan panel pintu. Kerana frekuensi pembukaan panel pintu paling tinggi digunakan, kualiti engsel sangat penting. Pastikan kabinet dan engsel kering; Minyak pelincir boleh ditambah secara berkala setiap 2-3 bulan dan disapu dengan lembut dengan kain lembut kering; Sekiranya terdapat bintik hitam di permukaannya, lap dengan sedikit minyak tanah, dan jangan gunakan bahan pencuci kimia atau asid untuk membersihkannya.

5. Penyelenggaraan Tenggelam

Kami sering menggunakan sinki setiap hari, jadi akan ada lebih banyak kotoran yang tersimpan di sink. Oleh itu, wastafel harus dibersihkan dengan kerap, tetapi tidak kerap dengan detergen ringan dan dibilas dengan air jernih. Tetapi berhati-hatilah untuk tidak menggosok sink dengan wayar keluli atau bahan pelelas, yang akan merosakkan sink. Selain itu, jangan mengisi sinki dengan air untuk waktu yang lama, yang akan menyebabkan mineral di dalam air menumpuk di bahagian bawah, yang akan menyukarkannya untuk dibersihkan. Sekiranya ini berlaku, kita boleh menggunakan larutan cuka berkepekatan rendah untuk menghilangkan deposit semacam ini, dan akhirnya membersihkannya sepenuhnya dengan air.