Rumah > Berita > Kandungan

Adakah Anda Memilih Lacquer Atau Laminate?

Jun 28, 2019

Laminate atau lakuer? Mana antara bahan-bahan yang paling sesuai untuk dapur anda?

Hanya ada satu cara untuk mengetahui yang terbaik untuk anda: dengan membiasakan diri dengan manfaat, ciri dan prosedur penyelenggaraan kedua-dua bahan utama.

China Hot Modern Kitchen Cabinet


Apakah Laminate?

Laminate adalah jenis salutan khas, biasanya digunakan untuk panel kayu yang tertanam dengan resin fenolik.

Jenis laminat yang paling biasa adalah HPL (laminat tekanan tinggi), di mana lamina dicipta oleh proses menggunakan tekanan tinggi dan haba untuk memaksa lapisan individu bahan bersama-sama. Setiap lapisan sangat tipis, biasanya hanya antara 0.02 hingga 0.0 laminnate kitchen cabinet 5 inci tebal.

Bahan yang kuat, bersih dan kalis air, laminat menawarkan penamat dan variasi warna yang banyak. Anda juga boleh memilih antara kemasan matte dan gloss.

Kekuatan produk lamina itu sendiri bergantung kepada bahan-bahan yang digunakan dalam kepingan komponen produk akhir, dan sistem pelekat yang digunakan untuk mengikat lapisan bersama-sama.

Sebagai contoh, apabila merapatkan tepi pintu lamina, Scavolini menggunakan pelekat poliuretana yang sangat tahan terhadap air, kelembapan, haba dan stim.

Apabila pintu dilindungi dengan cara ini, hanya sedikit pembersihan dan penyelenggaraan diperlukan.


Penyelenggaraan

Untuk penyelenggaraan bahan lamina yang biasa, anda hanya perlu kain lembut dan deterjen asas, atau hanya kain microfiber (tersedia dari banyak peruncit yang berbeza).

Dalam kes kotoran yang lebih keras pada bahan lamina, berus lembut dan / atau span, digunakan bersama-sama dengan cecair pembersih dan bahan pencuci ringan, sepatutnya mendapat kerja yang dilakukan.

Untuk kesan limescale, bersihkan dengan span yang direndam dalam larutan air dan cuka.

Elakkan menggunakan bulu keluli, krim yang kasar, detergen serbuk dan aseton, kerana bahan-bahan kasar atau kaustik itu sebenarnya boleh merosakkan bahan lamina dan bahan-bahan itu sendiri.


Apa itu Lacquer?

Lacquer adalah bahan yang terang, tersedia dalam pelbagai warna. Ia terdiri daripada panel papan serat yang disalut dengan poliester

lacquer kitchen cabinet high gloss dan cat poliuretana. Kemasan lacquer boleh menjadi matte, gloss atau metalik, dan meliputi seluruh permukaan.

Lacquer lebih rapuh daripada lamina, dan mungkin tertakluk kepada perubahan warna; itulah sebabnya kualiti lakuer biasanya dinilai oleh kualiti cat yang telah selesai.

Untuk menjamin warna tahan lama, Scavolini menggunakan cat berkualiti tinggi, yang direka untuk tahan terhadap pudar dari pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya.

Walau bagaimanapun, anda masih harus melakukan yang terbaik untuk melindungi dapur anda dari sinar matahari langsung dan menjaga dan membersihkan bahan lacquer secara teratur tanpa mengira.


Lacquer Maintenance

Lacquer terbaik dibersihkan dengan kain lembut dan deterjen yang tidak kasar, atau dengan kain microfiber yang mudah (boleh didapati dari pelbagai peruncit yang berbeza).

Untuk lebih banyak kesan degil pada permukaan berkilat yang berkilat, gunakan larutan etil alkohol yang sangat cair.

Cuba elak daripada menggunakan produk seperti aseton, cat nipis, trichlorethylene, ammonia, etil alkohol (ini boleh digunakan untuk membersihkan pintu gloss-finished, tetapi hanya dalam keadaan yang sangat cair) krim kasar dan bulu keluli; semua produk ini boleh menggaru penamat pintu dan merosakkannya tanpa membaiki.