Rumah > Berita > Kandungan

Merancang Pencahayaan Dapur untuk Mood dan Fungsi

May 13, 2019


Pencahayaan dapur adalah salah satu elemen penting dalam reka bentuk. Ini menyediakan apa yang kita perlukan untuk melihat dan bekerja dengan selamat; ia dapat membantu memberi penekanan pada item khas, menarik perhatian pada sesuatu yang ingin kita loghat, seperti karya seni, atau dinding bertekstur; ia dapat mewujudkan ilusi lebih banyak ruang; dan ia adalah kaedah terbaik untuk menghasilkan suasana tertentu di dalam bilik.

PENCAHAYAAN KITCHEN ORIENTED TASK

Saya selalu mencadangkan reka bentuk yang merangkumi tugas dan pencahayaan sekitar. Lampu dapur yang berorientasikan tugas adalah elemen penting dari ruang yang direka secara universal yang dirancang untuk menemani kita selama bertahun-tahun, ketika kita semakin tua dan gaya hidup rumah kita berubah.

Lekapan siling mesti dirancang dan dipilih supaya dapat mencuci seluruh bilik dengan cahaya terang yang sempurna; memberi perhatian khusus kepada kawasan kerja berat seperti meja dan permukaan meja.

Meletakkan lekapan siling pada suis dimmer adalah idea yang bijak kerana ia membolehkan anda mengawal jumlah cahaya berdasarkan tugas yang sedang dilakukan. Lampu redup boleh beralih dari tugas ke pencahayaan sekitar dengan sentuhan suis.

Lacquer Coating Kitchen manufacturers

PENCAHAYAAN DAPUR DI BAWAH KABINET

Pencahayaan dapur di bawah kabinet adalah elemen reka bentuk yang berfungsi dan elegan. Ini menghilangkan kesan yang anda dapat dari berdiri di atas meja, yang dapat menyekat pencahayaan atas dan memberikan bayangan di permukaan yang memerlukan cahaya yang paling merata. Sebagai bonus, lampu di bawah kabinet juga dapat memberikan aksen sekitar ke ruangan, setiap kali lampu overhead tidak diperlukan. Lampu LED (Light-Emitting Diode) yang diletakkan di bawah kabinet memberikan cahaya terang yang bagus di permukaan kaunter, tanpa menggunakan banyak tenaga atau menghasilkan jenis haba yang dapat dihasilkan oleh mentol halogen.

CAHAYA DEKORATIF

Setelah anda mengurus bidang tugas anda dengan baik, gunakan pencahayaan hiasan untuk meningkatkan rupa dan nuansa dapur anda.

- Lampu gantung dan candelier - diletakkan di atas meja atau kaunter pulau - menuju ke dapur apa itu kalung pernyataan untuk gaun koktel hitam klasik; cara sempurna untuk menceritakan kisah reka bentuk dan mula membentuk keseluruhan estetika.

-Anda juga boleh menggunakan pencahayaan dapur hiasan sebagai elemen padu antara dua ruang, dengan menggabungkan satu gaya ke gaya yang lain. Sebagai contoh, jika anda mempunyai dapur yang sangat kontemporari membuka ruang peralihan atau gaya tradisional, memasang loket tradisional bergaya dapat membantu menggabungkan kedua gaya yang berbeza secara dramatis ini dan mewujudkan keharmonian.

PENCAHAYAAN AKSEN

Gunakan pencahayaan dapur aksen sebagai sentuhan penamat untuk menekankan elemen reka bentuk khas atau ubah bagaimana ruang terasa. Pencahayaan dapat mengubah dinamika bilik, hanya dengan mengarahkan cahaya ke atau jauh dari kawasan tertentu. Contohnya, jika anda mempunyai siling rendah, memasang lekapan di atas kabinet akan menerangi kawasan ini dan membuatnya kelihatan lebih tinggi dan lebih terang.

-Untuk membuat reka bentuk dapur minimalis terasa lebih hangat, gunakan perlengkapan lampu bersaiz lebih besar dengan bahan yang lebih lembut dan lebih banyak bentuk organik. Walaupun bahan itu sendiri tidak 'lembut', kemasan yang lebih lembut seperti platinum yang hangat dapat membantu perkara-perkara terasa kurang keras. Lekapan kemudian akan menjadi tumpuan dan akan mengambil penekanan dari persekitaran minimalis. Perlengkapan peralihan yang lebih besar dan lebih banyak juga akan menambah watak. Pilih jenis cahaya yang lebih panas, seperti mentol halogen.

-Jika sebaliknya, anda ingin meningkatkan penampilan dapur anda yang lebih lancar, anda harus menggunakan sesuatu yang lebih kecil, lebih linear daripada organik. Dalam kes ini, perlengkapan perlu melengkapkan seni bina dan semacam memudar ke latar belakang, sebagai ganti menonjol sebagai fokus utama reka bentuk.

modern contemporary kitchen cabinet factory