Rumah > Berita > Kandungan

Bilik mandi bahan solek-Pro dan kontra (2)

Mar 20, 2019

Bilik mandi bahan solek-Pro dan kontra (2)


Bilik mandi bahan solek-MDF:

  • Kejuruteraan komposit kayu yang sama dengan Papan zarah, tetapi yang lebih kuat

  • Mampat menggunakan bit kecil kayu, untuk masa yang lama dan pada suhu yang tinggi


Pro

  • Harga

  • Permukaan yang licin

  • Tiada yg tidak bergerak atau serpihan di sekeliling tepi

  • Mengambil cat dengan sangat baik; Kabinet adat atau pembuat solek tidak mahu cat kayu sebenar kerana keretakan cat

Kontra

  • Penyelenggaraan tinggi (tidak mudah repairable jika dipotong atau retak)

  • Pendedahan kepada air menyebabkan bengkak

  • Gam dalam menjadikan ia sukar untuk tenggelam kuku atau skru

  • Tidak boleh kerosakan

Papan lapis

Papan lapis diperbuat daripada veneers kayu yang digam ke dalam lapisan yang berbentuk kepingan. Seperti Papan zarah, Bilik mandi ini bahan solek datang dalam pelbagai ketebalan dan kualiti.

Pada hujung rendah, kayu lembut, glusel kering cepat, dan lompang boleh sering dijumpai antara lapisan. Papan lapis ini biasanya disalut dengan plastik yang mempunyai corak bijirin kayu yang digunakan kerana kayu yang mereka gunakan tidak sangat menarik dan mungkin tidak dapat berakhir dengan baik.

Pada akhir tinggi Walau bagaimanapun, ia adalah kayu yang sangat menarik dan pilihan yang benar-benar kukuh (tidak ada yang dimaksudkan) untuk solek bilik mandi anda. Ia jarang akan menurunkan gred.

bathroom furniture

Peringatan

Walaupun anda ingin berhati-hati kerosakan air dengan semua jenis hutan, Papan lapis yang tinggi mempunyai kadar kejayaan yang cukup tinggi dari segi memegang untuk tempoh masa yang panjang.

Sesetengah orang mempersoalkan satu solek yang mempunyai papan lapis pada sisi atau belakang, dan tertanya-tanya jika kayu pepejal akan menjadi pilihan yang lebih baik? Hakikatnya, ia tidak. Papan lapis akan menjadi lebih stabil sepanjang jangka masa panjang daripada kayu padu. Itu kerana Papan lapis tidak akan bergerak akibat kelembapan/kelembapan/perubahan suhu seperti kayu pepejal.

Jika dilindungi dalam venir, ia akan menjadi stabil sebagai Papan lapis dan tidak akan cip/Peel kecuali dalam keadaan yang luar biasa. Dalam kes itu, ia akan memberi kesan kepada kayu sebenar dengan cara yang sama. Papan lapis adalah pilihan yang hebat untuk bahan solek bilik mandi, itulah sebabnya kami membawa mereka di kedai kami.

Timber Bathroom suppliers


Kayu padu:

Walaupun tiada apa yang benar-benar dibandingkan dengan kayu pepejal dalam kebanyakan projek, ia sebenarnya tidak SELALUNYA pilihan terbaik untuk para bilik mandi. Kayu padu datang dalam dua variasi; kayu padu (semulajadi kayu sebenar) dan kayu padu.

Ketahanan:

Kayu keras padu adalah bahan kayu yang paling tahan lama dan diperbuat daripada kayu seperti Oak, Cherry dan Maple. Kayu padu mempunyai kecenderungan untuk mengecut dan berkembang sebagai perubahan kelembapan. Pengembangan boleh menyebabkan keretakan dalam kemasan yang dicat dan juga ledingan (dalam kes-kes yang melampau).

Manfaat:

Kayu sebenar adalah berliang semula jadi supaya ia akan menyerap molekul air di udara.  Walau bagaimanapun, saya tidak berani mengatakan bahawa kayu sebenar adalah bahan yang buruk. Ia telah digunakan selama berabad-abad dan masih pilihan yang dipilih oleh ramai kontraktor dan pembina. Kekuatan dan ketahanan kayu padu adalah mengapa ramai memilih untuk pergi dengan bermandi kayu lenyap, jadi ia benar-benar bergantung kepada apa yang anda dapati paling penting. Dengan mengekalkan kelembapan dalam kawalan, kebanyakan pemilik rumah tidak akan mempunyai sebarang masalah dengan bahan yang indah ini. Ia berfungsi terbaik dengan penamat semulajadi atau berwarna, berbanding dengan cat.

Selamat diubahsuai!