Rumah > Berita > Kandungan

7 Petua Untuk Penyelenggaraan Perabot

Jul 24, 2020

Tidak ada yang dapat lari dari nasib debu. Bahkan perabot yang disesuaikan paling baik tidak terkecuali, dan ia juga akan menghadapi debu, noda dan masalah lain, yang tidak hanya akan mempengaruhi estetika, tetapi juga mempengaruhi jangka hayatnya. Hanya dengan penyelenggaraan yang teliti, kita dapat memanjangkan jangka hayat perabot yang disesuaikan dan menjadikannya cantik dan praktikal untuk jangka masa panjang.

bedroom wardrobe closet

Pertama, bersihkan mengikut klasifikasi bahan pintu
1. Panel pintu MDF: bahan panel pintu yang paling biasa. Oleh kerana kedua-dua sisi panel ditutup dengan melamin, kalis air dan tahan kelembapan, jadi ia boleh dilap dengan tuala separa kering.
2. Panel pintu kayu pepejal: Panel pintu kayu pepejal biasanya diperbuat daripada kayu keras yang berharga. Semasa membersihkan, pilih larutan pembersih profesional, semburkan pada kain kapas bersih dan lap secara merata.
3. Panel pintu kaca: Panel pintu kaca akan menjadi kasar apabila diwarnai dengan gentian. Untuk menjaga kejelasan dan warna kristal mereka, lebih baik menggunakan air kaca sebagai pembersih dan gunakan surat khabar untuk mengelapnya.
4. Panel pintu kulit: Produk kulit terasa lembut, benda yang terlalu keras atau tajam akan menyebabkan kerosakan fizikal kepada mereka, jadi cuba lap dengan kain lembut.

Kedua, pintu kabinet selesai membersihkan dan menyelenggara
1. Kemasan pintu adalah komponen utama perabot yang disesuaikan, dan kualitinya secara langsung menentukan jangka hayat perabot rumah anda.
2. Perhatian setiap hari harus diberikan untuk menjaga kebersihan permukaan kabinet. Secara amnya, habuk di atasnya harus disapu debu dengan bulu lap. Sekiranya terdapat noda di permukaan, ia mesti dihilangkan dengan mengisar dengan lilin pasir.
3. Penyelenggaraan kemasan bersyarat dan berkala dengan minyak lilin. Jangan sekali-kali menggunakan objek keras untuk mengelap permukaannya. Jangan biarkan bahan kimia asid dan alkali menghubungi permukaan.

kitchen cabinet ideas

Ketiga, elakkan benda berat dan benda tajam daripada menggaru
Cuba elakkan dari merosakkan atau menggaru permukaan kabinet. Sekiranya permukaannya sedikit tergores atau lebam, ia boleh digosok dengan campuran tepung kain dan jus lemon, dan dililin setelah kering; Sekiranya goresan dalam dan tumbukan serius, perlu mencampurkan cat warna yang sama untuk membentuk warnanya.
Keempat, bersihkan perinciannya
Sentiasa menjaga kebersihan pintu almari. Tidak boleh ada waktu dan habuk di trek untuk mengelakkan benda berat dan benda tajam memukul trek. Habuk di trek boleh dibersihkan dengan penyedut debu atau berus kecil.

walk in closet systems

V. Pembersihan dan penyelenggaraan aksesori perkakasan
Kelengkapan almari pakaian perkakasan merangkumi pegangan, kunci, engsel, dan lain-lain. Walaupun saiznya kecil, ia memainkan peranan penting. Pembersihan dan penyelenggaraan aksesori perkakasan ini juga sangat diperlukan.
1. Kelengkapan perkakasan hendaklah disapu dengan lembut dengan kain lembut kering, dan tidak boleh dibersihkan dengan pembersih kimia atau cecair berasid, jika tidak, perkakasan akan terhakis.
2. Apabila permukaan pemegang keluli tahan karat dan perkakasan lain redup, ia boleh dilap dengan pencerah untuk menambahkan kecerahan.
3. Apabila silinder pengunci tidak cukup fleksibel, sebilangan kecil serbuk hitam dapat dikikis dari plumbum pensil dan ditiup ke lubang kunci. Elakkan meneteskan minyak pelincir, akan lebih senang menempelkan habuk.
4. Prestasi engsel, roda gantung dan kastor mungkin berkurang kerana lekatan debu semasa pergerakan jangka panjang, dan satu atau dua tetes minyak pelincir dapat menjadikannya lancar setiap enam bulan atau lebih.

5. Periksa bahagian penyambung secara berkala, ketatkan tepat pada waktunya jika longgar, dan masukkan sedikit minyak pelincir atau minyak mesin jahit ke bahagian bergerak yang sering bergerak.

luxury home office design

VI. Pastikan kain sentiasa bersih
Semasa membersihkan dan menyelenggara perabot, anda mesti memastikan bahawa kain yang digunakan bersih. Setelah membersihkan atau membersihkan habuk, pastikan untuk membalikkannya atau menggantinya dengan kain bersih. Jika tidak, kotoran akan berulang kali menggosok permukaan perabot, tetapi akan merosakkan permukaan perabot yang terang.
Tujuh, elakkan lombong penyelenggaraan perabot
1. Jangan lap kain perabot dengan kain kasar
2. Sebaiknya gunakan tuala, kain katun, kain kapas dan kain lain dengan penyerapan air yang baik untuk membersihkan perabot.
3. Jangan bersihkan perabot dengan air sabun atau bahan pencuci
4. Air sabun, bahan pencuci dan produk pembersih lain tidak hanya dapat menghilangkan habuk yang terkumpul di permukaan perabot, tetapi juga tidak dapat mengeluarkan zarah silika sebelum menggilap. Lebih-lebih lagi, kerana ia menghakis, mereka akan merosakkan permukaan perabot dan membuat permukaan cat perabot menjadi kusam.