Rumah > Berita > Kandungan

5 Susun atur Reka Bentuk Dapur Klasik

Oct 29, 2019

Kadang kala merombak dapur sebahagian besarnya adalah keperluan mengemas kini peralatan, meja, dan kabinet, tetapi untuk benar-benar sampai ke inti dan inti pati dapur, anda dan kontraktor anda mungkin perlu memikirkan kembali keseluruhan rancangan dan aliran dapur. Pengubahsuaian dapur utama sering melibatkan baik pulih keseluruhan susun atur. Apabila pereka dapur dan kontraktor umum membincangkan pilihan pelan lantai untuk pengubahsuaian dapur, mereka biasanya bercakap dalam konteks lima susun atur reka bentuk dapur yang dicuba dan benar.


Tata Letak Dapur Satu Dinding

Dapur di mana semua peralatan, kabinet, dan meja diletakkan di sepanjang satu dinding dikenal sebagai susun atur satu dinding. Secara paradoks, ia dapat berfungsi dengan baik untuk dapur yang sangat kecil dan untuk ruang yang sangat besar.

Kelebihan:

Susun atur ini memungkinkan aliran lalu lintas yang tidak terganggu.

Tidak ada halangan di ruang dapur, yang memungkinkan untuk keterbukaan maksimum.

Ini adalah salah satu dapur paling mudah untuk merancang, merancang, dan melaksanakan.

Oleh kerana semua perkhidmatan mekanikal (paip dan elektrik) berkelompok di satu dinding, reka bentuk ini dapat dibuat dengan cepat dan dengan kos yang lebih rendah daripada susun atur lain.

Kekurangan:

Ruang kaunter adalah terhad.

Ia tidak menggunakan segitiga dapur klasik, dan oleh itu mungkin kurang efisien daripada jenis susun atur lain.

Ruang yang terhad menjadikannya sukar atau mustahil untuk memasukkan kawasan tempat duduk.

Chipboard Kitchen suppliersSusun atur Dapur Koridor (Gaya Galai)

Apabila ruang sempit dan terhad (seperti di kondominium, rumah kecil, dan pangsapuri), susun atur gaya koridor atau dapur biasanya merupakan satu-satunya jenis reka bentuk yang mungkin. Dalam reka bentuk ini, dua dinding yang saling berhadapan mempunyai semua perkhidmatan dapur. Dapur dapur mungkin terbuka di kedua-dua sisi yang tersisa, yang memungkinkan dapur juga berfungsi sebagai lorong antara ruang. Atau, salah satu dari dua dinding yang tersisa boleh mengandungi tingkap atau pintu luar, atau mungkin hanya berdinding.

Kelebihan:

Dengan kaunter di kedua sisi, susun atur ini sangat berfungsi kerana menggunakan segitiga dapur klasik.

Susun atur ini memberi sedikit ruang untuk kaunter dan kabinet.

Kekurangan:

Kesesakan antara dua ruang kerja utama mungkin menjadi masalah kerana lorongnya sempit. Hasilnya,' susun atur yang tidak baik apabila dua tukang masak suka bekerja pada masa yang sama.

Apabila dua dinding yang tersisa terbuka, lalu lintas kaki ke dapur dapat menyusahkan.

Dinding hujung, ketika ada, biasanya mati, ruang yang tidak berguna.

Ruang terhad menjadikannya sukar untuk merangkumi ruang tempat duduk.Susun atur Dapur Berbentuk L

Pelan reka bentuk dapur berbentuk L adalah susun atur yang paling popular. Ia mempunyai dua dinding bersebelahan yang menahan semua meja, kabinet, dan perkhidmatan dapur, dengan dua dinding bersebelahan yang lain terbuka. Ini adalah standard yang digunakan oleh banyak pengeluar kabinet dapur dan firma reka bentuk ketika mengeluarkan harga dapur (biasanya saiz 10' x 10').

Kelebihan:

Reka bentuk ini menggunakan segitiga dapur dengan sebaik mungkin.

Reka bentuk berbentuk L menawarkan ruang meja yang meningkat jika dibandingkan dengan tata letak dapur dan satu dinding.

Susun atur ini adalah yang terbaik untuk menambah pulau dapur kerana anda tidak mempunyai kabinet yang menyekat penempatan pulau.

Dapur berbentuk L menjadikannya lebih mudah untuk memasukkan meja atau ruang tempat duduk lain di dapur.

Kekurangan:

Titik akhir segitiga dapur (iaitu dari jarak ke peti sejuk) mungkin terletak agak jauh.

Sudut buta adalah masalah. Kabinet asas sudut dan kabinet dinding sukar dicapai.

China Laminate Kitchen factory


Susun atur Dapur Reka Bentuk Double-L

Susun atur reka bentuk dapur yang sangat berkembang, reka bentuk ini memungkinkan untuk dua stesen kerja. Dalam reka bentuk ini, dapur berbentuk L atau satu dinding ditambah oleh pulau dapur lengkap yang merangkumi sekurang-kurangnya kompor, sink, atau kedua-duanya.

Kelebihan:

Kawasan pulau ini memiliki banyak ruang meja kerana pulau jauh lebih luas daripada kaunter-perimeter bilik (kedalaman biasanya 24,5 inci).

Dua tukang masak boleh bekerja dengan mudah di dapur jenis ini, kerana stesen kerja dipisahkan. Ini biasanya dapur besar yang boleh merangkumi dua singki atau peralatan tambahan, seperti penyejuk wain atau mesin basuh pinggan mangkuk kedua.

Kekurangan:

Dapur seperti itu memakan banyak ruang untuk menampung pulau ini.


Susun atur Reka Bentuk Dapur Berbentuk U

Pelan reka bentuk dapur berbentuk U boleh dianggap sebagai rancangan bentuk koridor — kecuali satu dinding hujungnya mempunyai meja atau perkhidmatan dapur. Dinding yang tersisa dibiarkan terbuka untuk membolehkan akses ke dapur.

Kelebihan:

Susunan ini mengekalkan aliran kerja yang baik dengan menggunakan segitiga dapur klasik.

Dinding hujung tertutup menyediakan banyak ruang untuk kabinet tambahan.

Kekurangan:

Sekiranya anda mahukan pulau dapur, lebih sukar untuk memasukkannya ke dalam reka bentuk ini. Perancangan ruang dapur yang baik menentukan bahawa anda mempunyai lorong selebar 48 inci, dan sukar dicapai dalam susun atur ini.

Dengan peralatan di tiga dinding dan dinding keempat terbuka untuk akses, sukar untuk memasukkan ruang tempat duduk di dapur berbentuk U.

China Laminate Kitchen