Rumah > Berita > Kandungan

5 Kelebihan Quartz Countertop Over Granite

Feb 04, 2021

Memilih bahan yang betul untuk kaunter anda boleh menjadi tugas yang menakutkan. Terdapat banyak pilihan, masing-masing dengan kelebihan dan kekurangan mereka sendiri. Seperti setiap projek pembaikan rumah, ia akhirnya datang kepada keutamaan dan bajet peribadi. Tetapi dengan begitu banyak pilihan untuk menunggu, ia boleh menjadi mencabar untuk mengetahui di mana untuk bermula.

Dua pilihan yang paling popular ialah granit dan kuarza. Kedua-duanya cantik, tahan lama, dan menambah tahap kemewahan pada dapur dan bilik mandi.


Tetapi kini semakin ramai pemilik rumah memilih kuarza lebih granit hari ini, di sini kami ingin berkongsi beberapa sebab mereka.

China Melamine Kitchen CabinetHot Modern Kitchen Cabinet manufacturers

Quartz berbanding granit: Apakah perbezaannya?

Sebelum kita bermula, adalah penting untuk mengetahui asas-asas kedua-dua bahan-bahan ini. Granite adalah batu semulajadi yang dilombong, diilhamkan, dan digilap untuk membuat papak dan jubin. Granite boleh berbeza-beza dalam warna dan corak. Tidak ada dua countertops granit yang sama, kerana alam semula jadi tidak mengulangi sendiri.

Sebaliknya, Quartz tidak sepenuhnya semula jadi. Ia adalah sembilan puluh lima peratus batu semulajadi tanah digabungkan dengan resin polimer lima peratus. Pada dasarnya, ia adalah sembilan puluh lima peratus batu semulajadi berbanding seratus peratus, jadi ia adalah batu kejuruteraan dan bukannya yang semula jadi.

Jadi, bagaimana batu kejuruteraan boleh lebih unggul daripada yang semulajadi? Mari kita masuk ke dalam sepuluh kelebihan kuarza mempunyai lebih granit.

1. Ia lebih seragam

Tidak seperti granit, kuarza boleh dihasilkan untuk mempunyai penampilan seragam. Jika anda mahu countertops anda mempunyai penampilan walaupun dan konsisten, ini adalah kelebihan yang jelas untuk kuarza.

2. Pembaikan lebih mudah

Kerana keseragaman, pembaikan adalah lebih mudah. Walaupun ia sangat tidak mungkin untuk kaunter kuarza untuk cip, jika ia tidak, menggantikan sekeping yang pecah adalah mudah. Dengan countertop granit, anda boleh mempunyai masa yang sukar sepadan dengan warna atau corak untuk membuat pembaikan.

3. Terdapat pelbagai warna

Mengenai topik warna, anda boleh mencari kaunter kuarza dalam hampir mana-mana warna yang anda mahu. Oleh itu, tidak kira apa kombinasi bumbung dan warna rumah anda, anda akan dapat mencari countertop kuarza untuk dipadankan dengan estetika anda.

4. Ia lebih tahan lama

Walaupun kedua-dua bahan tahan lama, kuarza lebih sukar daripada granit, dan ia hampir tidak dapat dikesan.

5. Ia boleh meniru apa-apa bahan

Seperti yang saya nyatakan, kuarza datang dalam pelbagai warna. Ia juga boleh meniru rupa batu-batu lain. Jadi, jika anda suka rupa granit atau marmar, tetapi lebih suka kelebihan kuarza, anda boleh mendapatkan kedua-duanya dengan kuarza. Anda juga boleh membuat kaunter kuarza anda kelihatan seperti kaunter permukaan pepejal putih.