Rumah > Berita > Kandungan

4 Tips Pembersihan Dapur

Jan 26, 2020

China Laminate Kitchen HM1007 H18907

1. Kawalan Minyak untuk Jubin Dapur

Jubin seramik adalah terkena terkena pencemaran minyak di dapur. Selepas digunakan untuk jangka masa yang panjang, permukaan jubin seramik akan sentiasa dihiasi dengan lapisan pencemaran minyak kuning dan tebal, yang sukar dibersihkan dan menjejaskan keindahan seluruh dapur.

Keadaan biasa: akumulasi jelaga pada permukaan jubin seramik

Dapur adalah tempat kelahiran makanan yang lazat dan juga tempat berkumpul lampblack. Walaupun terdapat hud pelbagai, lampblack pasti akan berkumpul di permukaan jubin seramik dapur.

Resolusi:

Stick kertas dapur atau tuala kertas biasa di jubin, deterjen semburan di atasnya dan biarkannya seketika, deterjen tidak akan menetes di mana-mana, dan gris akan semua melekat. Selagi kertas tandas terputus, dan kemudian kain bersih dicelup dalam air bersih selama 1-2 kali, jubin seramik boleh disegarkan. Untuk ubin seramik dengan noda minyak berat, tongkat pada jubin untuk satu malam, atau gantikan kertas dapur dengan kain kapas. Setelah noda minyak sepenuhnya diserap oleh tuala kertas, lap dengan kain basah. Kipas pengudaraan di dalam hud jarak juga boleh menggunakan kaedah ini.

2. Pembuangan Minyak Dari Panel Kabinet Dapur

Di samping jubin seramik, kabinet juga terkena pencemaran minyak. Selepas disalahgunakan oleh pencemaran minyak, panel kabinet dengan permukaan yang cerah dan bersih menjadi berminyak, dengan lapisan minyak dengan tegas berpegang pada permukaan. Bagaimana untuk membersihkan panel kabinet supaya kabinet dapat mengembalikan wajah berkilatnya?

Keadaan biasa: noda minyak pada permukaan panel kabinet

Dapur adalah tempat di mana lampblack dan kotoran cenderung muncul. Permukaan kabinet sering kotor kerana pelbagai sebab, yang tidak sesuai dengan kemunculan kabinet, dan juga tidak kondusif untuk penyelenggaraan kabinet. Lihatlah kaedah pembersihan dan penyelenggaraan panel kabinet untuk menjadikan kabinet anda lebih cantik.

Resolusi:

Detergen: air = 1: 10

Dalam proses penggunaan harian, sukar untuk mengelakkan lampblack di dapur. Apabila terdapat lampblack dan noda minyak di permukaan panel pintu, ia boleh disapu dengan detergen. Perhatikan nisbah detergen: air = 1: 10, kain itu perlu kain kapas bersih.

Perlu diingat bahawa bahan-bahan yang berbeza dari kabinet menggunakan agen pembersih yang berbeza. Contohnya, pelarut pembersih air bersih atau tidak berwarna, neutral dan ringan hanya boleh digunakan untuk membersihkan kabinet batu semula jadi. Jika produk asid atau alkali dipilih, bahagian atas kabinet mungkin rosak. Kabinet kayu pepejal mesti memilih produk pembersih ringan apabila agen pembersih diperlukan, dan kemudian lap dengan air bersih dan keringkannya. Apabila agen pembersih mesti digunakan untuk panel pintu pembakar kabinet varnis, lebih baik menggunakan kilang asal atau produk pembersihan profesional.

3. Penyingkiran Minyak Dari Atas

Pada masa ini, lebih banyak keluarga memilih untuk memasang siling yang indah dan elegan untuk diri mereka sendiri, tetapi mereka sering lupa bahawa siling yang digantung juga memerlukan pembersihan dan penyelenggaraan. Perlu diketahui bahawa jika siling yang digantung tidak dibersihkan untuk jangka masa yang panjang, ia akan memberi kesan serius ke atas glossiness siling yang digantung dan estetika hiasan rumah.

Keadaan biasa: jatuh minyak dari siling

Siling dapur mudah untuk mengumpul titisan minyak dan kesan air dan ubah bentuk. Jika lampu siling dipasang di dapur anda, sambungan antara lampu siling dan siling hendaklah dikekalkan dengan kerap untuk mengelakkan lampu siling daripada jatuh dan menyebabkan bahaya. Bagi dapur yang lebih kecil, kapsul boleh digunakan untuk menyerap air. Sekiranya tiada kappa, serbuk kopi atau serbuk soda juga boleh digunakan sebaliknya.

Penyelesaian: detergen + air panas

Plat gusset dapur akan disikat atau nano-plat. Secara amnya, ia mempunyai rintangan noda minyak yang baik. Biasanya, ia hanya perlu disapu dengan kain lembut. Walau bagaimanapun, jika tidak ada pembersihan untuk masa yang lama, siling akan menyerap banyak kesan minyak. Pada masa ini, sedikit detergen, air panas dan kain lembut dengan penyerapan air yang kuat akan digunakan untuk menggosok.

4. Pembuangan Minyak Dari perkakas dapur

Pertama sekali, terdapat banyak jenis dan kuantiti peralatan dapur, yang selalu membosankan dalam proses pembersihan. Sebagai contoh, membasuh pinggan adalah sesuatu yang semua orang benci.

Situasi biasa: terdapat kesan minyak di permukaan dan celah perkakas dapur logam

Di satu pihak, perkakas dapur mudah dilekatkan pada lapisan minyak akibat penggunaan yang kerap dan lama, terutama permukaan dan celah perkakas dapur yang terbuat dari logam. Sebaliknya, pembersihan tidak cukup teliti, terutamanya pada musim sejuk, tidak mahu mengganggu penggunaan air panas untuk membersihkan peralatan dapur, penggunaan langsung air sejuk, terkumpul sepanjang malam akan menyebabkan pengekalan kotoran.

Penyelesaian: Sup beras adalah penolong yang baik

Sup beras mempunyai kesan tertentu untuk mengeluarkan kotoran minyak. Sup nasi yang tebal boleh disalut pada peralatan dapur. Setelah sup nasi dikikis dan dikeringkan, noda minyak akan dikeluarkan bersama-sama kupas sup beras dengan mengikis ringan dengan lembaran besi. Jika anda menggunakan sup beras nipis dan sup mi untuk pembersihan langsung, kesannya juga baik.